Friday, August 16, 2013

Izskanējis IV Starptautiskais Salacgrīvas masku festiv

Izskanējis IV Starptautiskais Salacgrīvas masku festivāls

Februāra otrās nedēļas nogalē Salacgrīvu pieskandēja IV Starptautiskā masku festivāla dalībnieki. Folkloras grupas ieradās jau laikus, lai iepazītos un parunātos, jo 2 nākamās festivāla dienas bija saplānotas tā, ka lielai runāšanai laika neatliktu.
Sestdienas rītā pēc kopīgām brokastīm masku grupas devās pilsētā, lai Bocmaņa laukumā un pie Spīķera demonstrētu maskas, rādītu rituālus un kopīgi ietu rotaļās. Daļa folkloras kopu ciemojās pie Ineses Volksones, citi apmeklēja ilgstošās uzturēšanās rehabilitācijas viesnīcas Brīze iemītniekus.

Cita pēc citas maskas rādīja savu dejot un dziedātprasmi, vienaldzīgu neatstājot nevienu. Kārtīgi iztrakojušās un izpikojušās, maskas pulcējās pie Tūrisma informācijas centra, lai skaļā, trokšņainā un ļoti krāsainā gājienā dotos uz pilskalnu.
Blue And White Lycra Spandex Unisex Super Hero Zentai Suit
Blue Lycra Spandex Original Zentai Suit

Tur festivāla dalībniekus sagaidīja Salacgrīvas kultūras nama vadītāja Pārsla Dzērve, sacīdama: "Rīboņa, skaļums, smiekli, instrumentu un visa veida trokšņi liecina, ka Salacgrīvas masku festivāls ir klāt. Viss ļaunais, sliktais, nomācošais nu ir aizgaiņāts prom, un Salacgrīva ir modināta auglībai, priekam un gaismai. Turpiniet savus rituālus, un lai skan visa pilsēta!"

Festivāla un folkloras kopas Cielava vadītāja Zentai Suits Mennika uzrunāja svētku dalībniekus, visiem vēlot prieku, gaismu un izdošanos. Zem kautrās bižainās latviešu meitas maskas reti kurš pazina novada domes priekšsēdētāju Dagni Straubergu. "Visu gadu posos šiem svētkiem, bet, kamēr nebiju saģērbusies maskā, neviens man nepievērsa uzmanību. Toties tagad tik daudz pielūdzēju! Es tā iedomājos – mums tādiem vajadzētu staigāt ikdienā. Pievērsiet man uzmanību tāpat kā līdz šim, un visiem jaukus svētkus!", izskanēja uzrunā.

Pirmie savu priekšnesumu Aklais zirgs skatītājiem rādīja tālākie viesi no siltās un saulainās Bulgārijas, pēc tam ziemeļu kaimiņi igauņi – Katrīnbērni no Hēdemēstes un Mārtiņbērni no Pērnavas. Dimzēns no Jelgavas, Dvīga no Saulkrastiem, Dandari no Rīgas gāja rotaļās un atveda sauli arī uz Salacgrīvu.

Pēc kārtīgas izsmiešanās un izālēšanās varēja padzert siltu tēju un izbaudīt ziemas priekus, šļūcot no pilskalna. Pēcpusdienā kultūras namā noritēja festivāla organizētāju un folkloras kopu tikšanās ar novada domes priekšsēdētāju. Uzrunājot viesus, viņš uzsvēra: "Domāju, ka festivāls Salacgrīvā ir kļuvis par tradīciju, un mēs lepojamies ar to, ka uz Salacgrīvu brauc viesi no tuvienes un tālienes. Šis festivāls pierāda, ka norisēs iesaistās un piedalās gan folkloras kopas, gan vietējie iedzīvotāji. Tas ir jauks un brīnišķīgs sarīkojums, kurā cilvēki priecājas un viņiem ir interesanti. Mēs saglabājam savas un apgūstam jaunas tradīcijas. Liels prieks jūs visus redzēt Salacgrīvā, jo salacgrīvieši un visa pilsēta arvien vairāk un labāk izjūt maskošanās fantastisko nozīmi".

Paldies košajām, spilgtajām latviešu grupām, kas palīdz ieskandēt festivālu jau ceturto gadu! Paldies Antrai Deniškānei (Dvīga), Veltai Lejai (Dimzēns), Ilzei Kļaviņai un Raimondam Ābelem (Lēdurgas Putni), Lijai Dunskai (Tals' Trimiš'), Inesei Rozei (Cēsu Ore), Ilmāram Pumpuram un Dacei Circenei (Dandari un bērnu grupa no Jaunpiebalgas).

Pirms lielā saieta kultūras namā masku gatavošanas darbnīcās netrūka čaklo roku. Ilzes Kļaviņas un Ilonas Mennikas apmācībā tapa ne viena vien maska nākamajam gadam. Masku saieta dalībniekus – viesus no Bulgārijas, Igaunijas un tepat Latvijas - kultūras namā laipni uzņēma šī vakara saimnieki Mārcis Majors un Ilze Paura. 

New layer...
Written By: http://www.zentaiworks.com/

No comments:

Post a Comment